BFF

Lees ik dat goed? Staat daar nu echt beffen op die pennenzak?

Jeetje, de jeugd van tegenwoordig!

Mijn jonge lerarenogen waren nog niet veel gewend. De eerste keer dat ik de afkorting BFF las, was ik duidelijk niet mee. Ik had al met lede ogen moeten toezien hoe ‘ff’ een gangbare afkorting werd voor ‘even’. Zet daar dan nog eens een b voor en je begrijpt mijn verwarring. Hoe lang is het intussen geleden? Ik zag het massaal verschijnen op pennenzakken, rugzakken, polsen, gipsverbanden, noem maar op. Tot ik godzijdank door had dat het “best friends forever” betekende, wat dus relatief weinig met cunnilingus van doen heeft. Nu, het kan goed zijn dat sommige vriendschappen op die manier tot een hoger niveau getild worden, maar daar bedank ik vriendelijk voor. Wel heb ik een BFF. Een bestie, zo je wil. Die vertrekt deze week naar Canada voor twee jaar. Als dat geen reden is tot hysterie weet ik het ook niet meer.

In het middelbaar had ik gelukkig ook al een paar BFF’s, maar toen waren dat nog gewoon beste vriendinnen zonder flashy Engelse term of afko. Uren telefoneren, giechelen, briefen over die eerste kus, dat eerste lief, een eerste sigaret roken om te leren inhaleren zodat die eerste joint optimaal kon worden benut (sorry ma en pa voor alle toevallig ontvreemde sigaretten en dat van die joint is uiteraard maar om te lachen), giechelen², de lessen storen met oeverloos getetter, iets kleins stelen in de H&M als protest tegen grote multinationals (nog altijd spijt van, eerlijk waar), giechelen³ en samen boekjes volschrijven met pathetische teksten of gedichten. Wij doopten ons zelfs om tot ‘the dead poets society’, maar dan levend, jong en pubervrouw!

Ik ben ook oprecht blij dat ik me op school kan omringen met een aantal besties. We zoeken nog een gepaste term, maar komen voorlopig niet verder dan vrollega (vriendin/collega), en zelfs daar bestaat -godzijdank- onenigheid over. Gelukkig zijn de leerlingen er en die noemen ons gewoon ‘the squad’. Ons stoerste wapenfeit is naar de wellness gaan de eerste week van september om te ontstressen. En koekjes stelen uit elkaars vakje, dat ook.

En nu dus die beruchte BFF die een nieuwe, verre horizon opzoekt. Het concept BFF heeft dankzij haar, en ook wel gezien onze al wat meer gezegende leeftijd, een diepere betekenislaag gekregen. Man, ik ga haar missen. En alles wat we deden en doen.

 • Vreemde stemmetjes gebruiken in publieke ruimtes, en liefst zo luid mogelijk.
 • Bij elkaar op het tapijt gaan liggen als het even tegensteekt.
 • Uitgaan op een banale zaterdag met scepter en kroon op een moment dat je echt diep in de put zit.
 • Onze nieuwe vriendjes waarschuwen dat ze ons erbij moeten nemen – en dan niet op de sensuele manier waar zij op hopen.
 • Cava drinken en tapa’s vreten op eender welk moment, afgewisseld met sushi en gin-tonic.
 • Een vaste logeerkamer hebben voor elkaar (of een zetel, dat mag ook) (en vooral zij voor mij, want zij is toch iets standvastiger dan ik).
 • Dansen op het podium met Guido Belcanto. Of op een welbepaalde toog met een onbepaalde onbekende.
 • Zorgen voor elkaar. Eerlijk zijn tegen elkaar. Er gewoon zijn voor elkaar, bijvoorbeeld wanneer je een lief/huis/job kwijt bent. Of alle drie tegelijkertijd. (Als ze iets doet, doet ze het grondig, daar kan je van op aan.)
 • Een Julie zijn voor de een, een Laura zijn voor de ander.
 • Haar “Klaar is Keesje” horen zeggen, of “Ik heb het helemaal gehad”.
 • Lachen om alles en om niets en alles daar tussenin.

Wat ga ik dus doen deze week?

 • Skype installeren terwijl ik Skype haat.
 • Dat tijdsverschil met Canada eindelijk onthouden.
 • Een lening aangaan bij de bank om op bezoek te kunnen gaan.

Bestie, mijn liefste HR-manager: het ga je daar goed. Tonnen respect omdat je dit avontuur, waar velen enkel over dromen, gewoon met beide handen aanpakt. Je minister van agitatie, opwinding en opperste ontroering, die uiteraard op instorten staat van zodra je écht vertrokken bent, is ontzettend trots op jou.

MAAR WIE MOET IK NU BELLEN ALS IK INSTORT???????? Vacatures voor een nieuw HR-departement staan open vanaf 12 februari. Uiteraard blijft deze relatie strikt professioneel en zoek ik onder geen beding vervanging voor mijn BFF.

5a41bf342db4b35cdd7b8d619ac5d8d2

Ministeriële noot: Het gebruik van de afkorting BFF druist in tegen al mijn principes, en ik ben best wel principieel te noemen. Gelieve uzelf ervan te verzekeren dat ik, in mijn hoedanigheid als minister, de afkorting zelden tot nooit bezig, en indien ik dat wel doe is dat met de nodige zweem van ironie, coolness en zelfbewustzijn.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s