Woordenbrij

Paroles, paroles, paroles. 

Luidkeels brulden wij thuis mee met Dalida, wanneer ma of pa het verzamelalbum Franse chansons door de boxen liet knallen. Met die lekker rollende r, die ik me maar niet eigen kon maken. Wisten jullie trouwens dat de huig-r decennialang onderdrukt werd door de tongpunt-r in ons Vlaanderenland? Je kon een carrière in de media wel vergeten als je ‘rabarber’ uitsprak met een Franse r. Gelukkig veranderen de dingen wel eens en werd de Franse r in ere hersteld zodat ik nu zonder schuldcomplex noch aangepraat schaamtegevoel de r mag uitspreken alsof ik zonet een rasp heb ingeslikt. Je ziet, ik kan best met een open geest bepaalde veranderingen omarmen zonder meteen hysterisch te moeten doen.

(Trouwens, hoe knap was Alain Delon? Dat geeft toch wel een heel nieuwe dimensie aan die zwoele parlando. Klik maar eens op het fotootje ja.)

Alain-Delon-03-GQ-3Jan18_getty_b

Woorden, woorden, woorden.

Je kan er vanalles mee. En tegelijkertijd soms ook niks. Soms komen we er niet op, soms liggen ze op het puntje van onze tong, soms willen we ze voor onszelf houden. En soms wil ik dat de crisismanager gewoon begrijpt wat ik bedoel, zonder dat ik de juiste woorden moet gebruiken. Maar dat lukt vreemd genoeg niet vaak, met alle gevolgen vandien. Sommige mensen gebruiken ook gewoon te veel woorden, of de verkeerde woorden. Zoals Diaz in “Celebs gaan daten” (qua taalarmoe kan de titel van dit al even armtierig programma – waar ik overigens wel naar kijk – ook wel tellen) die graag heeft dat vrouwen symptomen vertonen zodat hij weet of hij ze kan neuken of niet. Ik weet niet welke symptomen jij zoal vertoont als je seks wil met een eenhersencellige amoebe vermomd als Viking in joggingpak, maar voor mij is Diaz wel hét symptoom voor wat er verkeerd loopt in een bepaald deel van de maatschappij. 

Soit, woorden dus. Ze kunnen ook opeens niet meer dienen of ze raken achterhaald, want taal evolueert nu eenmaal en wij evolueren mee. Of in de andere volgorde, dat ook. Om er enkele te noemen: jegenswoordig, kinderbewaarplaats, suzannaboef, besjoechelen, kittenbroer of boldootkar. Die mag Alain Delon anders ook wel eens zwoel in m’n oor komen fluisteren.

Om er enkele andere te noemen, die heel wat gevoeliger liggen: neger, gehandicapte, allochtoon. Deze woorden veranderden evengoed doorheen de tijd. Een evolutie die ik kan plaatsen en waar ik me zeker in kan vinden. We kunnen maar bijleren.

Maar Kerstmis vermijden en er winterfeest van maken? Welke gevoeligheden komen we daar eigenlijk mee tegemoet? Laat ons eerlijk zijn, Kerstmis is voor de meesten onder ons een gezellige tijd van samenzijn en tegelijkertijd een beschamende commerciële hoogdag voor de massaconsumptie. Jezus heeft nog weinig te zoeken in de meeste huiskamers, op het hippe kerststalletje in Scandinavisch design na. En voor wie Jezus wel nog van belang is op die dag: alle respect. Ik stoor mij daar niet aan. Wat zou ik ook? Al boots je de bevalling van Maria na en verkleden je pa en nonkel zich als ezel en je drie zussen zich als drie transgenderwijzen, het kan me werkelijk geen ene moer schelen. Zolang we naar die drie transgenderwijzen niet moeten verwijzen met het grammaticaal incorrecte ‘hen’ als persoonlijk voornaamwoord  is het allemaal goed voor mij. En om de lieve vrede te bewaren noem je je pa en nonkel aan de kerstdis ook beter geen boomers. Pols anders wel even voorzichtig of ze jagger prefereren boven actiefplusser, senior of go-knar.

Een ding moet je Diaz nageven. Hij heeft misschien niet de meest uitgebreide, laat staan verfijnde woordenschat voorhanden, maar hij zegt wel gewoon waar het op staat. Dat is belangrijk. Bijna net zo belangrijk als een grote dikke piemel.

Of, om het in zijn woorden te zeggen. Hij is echt wel …

Wat mij betreft zijn dat genoeg woorden voor vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s