Huizenjacht

Oké, we gaan een huis kopen.

O jee, echt? Doen we dat echt?

Zolang we geen crisissen meer te bedwingen hebben wel ja. Waarom ook niet? Stop dan wel met je wispelturigheid en je wekelijkse inzinkingen. (Zegt de crisismanager uiteraard tegen mij, en niet omgekeerd.) Romantisch zijn we wel hier op het ministerie, maar dat wisten jullie al.

Hopelijk gaat dat kopen van een huis iets vlotter dan het beslissen over de verhuis anderhalf jaar geleden. Moet je weten, ik heb lang geworsteld met het verlaten van mijn kleine grote stad. De crisismanager woont namelijk in een boerengat, waar zelfs geen bakker te vinden is, laat staan een koffie- of een brunchbar. Waar moest ik dan in godsnaam de hipsterstadsmus gaan uithangen? Twee cafés en een frietkot op twee seconden wandelafstand, dat dan weer wel. Achteraf bekeken blijkt dat best handig. De andere trekpleisters in de buurt zijn de basiliek en de Delhaize. Echt. Het moment dat ik mezelf hoorde zeggen dat het toch wel een heel goede Delhaize is, tijdens een babbel met een collega uit de omgeving, wilde ik ter plekke mijn mond met zeep gaan wassen, of mijn tong laten amputeren.

Nu goed, na veel hysterie en praktische alsook romantische voors en tegens, dan toch ingetrokken. Werkelijk, ik vergeet nooit het moment dat de crisismanager me tijdens het uitpakken van een dozijn dozen waarmee ik zijn bungalow ging volstouwen toevertrouwde dat hij last had van gezelligitis. Ik lachte mezelf meteen zijn wereld in, en het kon me niet schelen dat die wereld een dorp was waar niemand ooit van hoorde. Is de wereld dat niet altijd trouwens?

Dus, een huis nu. Een eigen stek. Groot genoeg, met het oog op de toekomst. Ons huis, met tuin, oprit en/of garage. Voor die gezinswagen natuurlijk. Misschien een kat of twee en wat bakken met geraniums om het plaatje compleet te maken.

Neurie al maar mee ja, ik hoor het wel.

Our house is a very, very, very fine house with two cats in the yard,
Life used to be so hard,
Now everything is easy ‘cause of you

Uiteraard steekt soms ook de twijfel de kop op. Wil ik wel echt zo’n soort huis in zo’n soort buurt met oprit, tuin en kat? Waarom zoekt de crisismanager op 5 km van mijn kleine grote stad naar huizen? Ik wil niet verhuizen naar een nieuw boerengat! Voor mij is de postcode wel van belang! Niets nieuws dus. De crisismanager rolt dus ook nu nog even vaak met zijn ogen, maar voorlopig wil hij nog steeds samen met mij een huis kopen. Oef.

Liefst van al wil ik een herenhuis in het midden van de stad, niet van de straat (da’s dan weer het andere bekende lied). Of een art nouveau-huis aan de vaart. Of een fiftiesvilla in’t groen, dat mag ook.

794fd734b8bb95daff6f42d7f6ed75c0

Maar dan moet ik ofwel

a) een steenrijke man zoeken
b) van job veranderen, maar dat moet dan al bijna prostitutie, orgaanhandel, drugs dealen of mensensmokkel zijn om op korte termijn keiveel poen te scheppen
c) blijven geloven in sprookjes en dromen die uitkomen

Ik vermoed dat jullie zelf wel de moeilijkheden zien bij voorgaande opties. In optie a heb ik gewoon totaal geen zin en voor optie b ben ik overgekwalificeerd en mis ik bovendien de nodige werkervaring. Optie c is de enige optie waar ik nog aan wil vasthouden, maar dat is minder de crisismanager zijn ding.

Dus ja, geef ons maar de dagelijkse speurtochten op Immoweb, Immozo, Logic-immo en Immoscoop. Geef ons maar het sappig makelaarsjargon (echt, ik ben eventjes geobsedeerd door de HOB, ze zijn overal!) en de mailtjes en telefoontjes om afspraken te maken. Geef ons maar de spanning van een goed huis te zien passeren en de daarbij horende teleurstelling omdat goeie panden meteen verkocht zijn. Geef ons maar de afwegingen, het pragmatisme en de uitbreiding van onze woonradius. Tot de dag dat we ons droomhuis vinden, al zal dat misschien niet meteen een droomhuis zijn.

Maar, neem nu ons twee, misschien nog die kat en andere toekomstplannen ter aanvulling, en voor je ’t weet lijden we alweer aan gezelligitis. Want thuis is waar je liefhebt.

SKRA012 XS133

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s